Vuoden kylä
Aktiivinen kylätoiminta sai ansaitsemansa kiitoksen, kun Ruona valittiin vuoden 2008 eteläpohjalaiseksi kyläksi.

Palvelut

- Koulu

- Uimarannat

- Pururata

- Ekopiste

- Valaistu harjoitusrata ravihevosille

Muistomerkit

Suomen sodan taistelujen muistomerkki Nurminiemessä

Suomen sodan taistelulinjan muistomerkki Patterinmäellä

Jatkosotaan lähteneiden muistomerkki keskellä kylää kyläkaupan pihassa

Muistotaulut talvi- ja jatkosodissa kaatuneille Ruonan koululla

Nähtävyydet

Ruonan silta

Rakennusmiljöö

Haapaniemen pappila


Ruona kartalla

Ruonan kyläsuunnitelma

Ruonan maisemanhoito-suunnitelma

Ruona

Ruonan kylä sijaitsee Kuortaneenjärven pohjoispään ja Nisosjärven ympärillä, valtatie 66:n varrella, Kuortaneen kunnassa Etelä-Pohjanmaalla. Kylän rakenne on suurelta osin nauhamainen rakennusten myötäillessä vesistöjä ja teitä peltoalueiden levittäytyessä alaville ranta-alueille. Vanha asutus sijaitsee rantojen läheisyydessä olevien peltojen yläpuolella, matalilla selänteillä ja peltosaarekkeissa. Kylän alueella olevat metsäalueet ovat peltojen keskellä sijaitsevia saarekkeita tai kapeita viljelyyn soveltumattomia kaistoja, joissa on usein asutusta.

Ruona

Valtatie 66

Valtatie 66 halkoo Ruonan laaksoa Ruonan kylän keskustan ja kuuluisan Nurminiemen jäädessä tien länsipuolelle ja Nisosjärven ympäröivine peltoineen ja pihoineen tien itäpuolelle. Lähestyypä Ruonan laaksoa ja kylää pitkin valtatietä kummalta hyvänsä suunnalta, ovat maisemat molemmin puolin tietä huomiotaherättävät perinteisine pohjalaistaloineen. Ruonan keskustaan sekä koululle johtavan kylätien ja itäpuolen pihoihin johtavan Alajärventien risteyksien väliin jää Ruonan kuuluisa vanha kivisilta.

Ruonan silta

Ruona, vuoden eteläpohjalainen kylä

Eteläpohjalaiset kylät ry valitsi Ruonan vuoden 2008 eteläpohjalaiseksi kyläksi. Kyläläisten aktiivinen ja aikaansaapa toiminta sai ansaitsemansa kiitoksen, kun kylätoimikunnan edustajat kävivät marraskuussa vastaanottamassa huomionosoituksen edellisessä vuoden kylässä Tainuskylässä.


Video: Asko Sippola